stadspoorten Oost Nederland

jaar: 2007
opdrachtgever: Landlab

De aanleiding voor deze studiereis was de wens van de raadscommissie Woonomgeving van de gemeente Venlo om zich te verdiepen in het beeld en imago van de stad.  Het doel was inspiratie, inzicht, beelden en meningen te verwerven om met elkaar te ontdekken wat aanspreekt en wat voor Venlo de beste strategie zou kunnen zijn. Landschapsarchitectenbureau Landlab riep hiervoor de hulp in van Molster Stedenbouw.

De excursie duurde twee dagen en leidde langs verschillende steden in het oosten van het land. De route liep van Venlo, naar Nijmegen, Arnhem, Rheden, Zutphen, Deventer, Zwolle, Assen en Groningen. Telkens werd gekeken naar het beeld van de stad op vier niveaus: het stadssilhouet, het beeld vanaf de snelweg, aan de toegangsweg en in het centrum.

De gids werd gebruikt als voorbeeldenboek en als werkboek. Er stonden voorbeelden in van stadssilhouetten en iconen waarbij iedereen zijn kennis kon testen door te raden welke stad stond afgebeeld. Ook waren er voorbeelden van kunst, architectuur en landartprojecten die een belangrijke rol spelen bij de benadering van een stad. Bij elke stad stond een beschrijving van de stad, zoals deze zichzelf presenteert op internet en iedereen werd uitgedaagd om zelf tekeningetjes te maken van het beeld van de bezochte steden en opvallende aspecten te benoemen.

In Groningen werd gegeten en overnacht en werd de tweede dag uitgebreid stil gestaan bij de marketingstrategie van Groningen. De stadsvisie werd toegelicht en er was een rondleiding door het centrum en bij het nieuwe stadion.

 
Klik op beeld voor vergroting
pagina’s uit de excursiegids