IJsselkade, Doesburg

jaar: 2006
opdrachtgever: Companen

In opdracht van Companen heeft Molster Stedenbouw een excursie naar Contre Escarpe in Doesburg georganiseerd. Het in Arnhem gevestigde bureau wilde graag een korte excursie naar een interessant project in de buurt. De excursie was niet gerelateerd aan een bepaald lopend project van het bureau. De keuze viel op Doesburg vanwege de ligging, de omvang en de te verwachten controverse over de geslaagdheid van het project. Na een toelichting van zowel de Burgemeester als de betrokken ambtenaar werd een bezoek gebracht aan de IJsselkade. Het project kon van buiten en van binnen worden bekeken. Op locatie werd meer verteld over details van de bouw en over de verkoop van de woningen door de betrokken makelaar.
Het stedenbouwkundig plan is van TKA en de architectonische invulling van Natalini. Het project met 230 woningen verbindt de historische binnenstad met de IJssel. Samen met opgaven als ondergronds parkeren en dijkverbetering is het project integraal opgepakt. Mede hierdoor heeft het project de tweede plaats van de Gelderse prijs ruimtelijke kwaliteit 2006 gewonnen. De IJssel wordt eer aan gedaan en het Hanzestadje heeft weer een gezicht aan het water gekregen. Minder geslaagd vond de jury, en een aantal excursiegangers met haar, het masssieve aanzicht van de architectuur, de woontoren die tot in de verre omtrek de horizon bepaalt en het gebrek aan variatie in bewonersgroepen.

Er werd voor deze excursie geen gids gemaakt. Uit kostenoverwegingen zijn alleen kopiën gemaakt van gepubliceerde artikelen over dit plan.

 
Klik op beeld voor vergroting
medewerkers van Companen bij het project Contre Escarpe