Vernieuwing Bijlmermeer

jaar: 2008 tot heden 
opdrachtgever: Arcam, Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer en Rochdale/Deltaforte

De gids over de Bijlmermeer was oorspronkelijk een excursiegids. Inmiddels hij omgedoopt tot een boekje: de Vernieuwing van de Bijlmermeer. Het is in opdracht van Rochdale en het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer voorzien van de meest recente feiten. De gids blijkt een goede aanvulling op de bestaande literatuur. Het is het eerste beknopte overzicht van de vernieuwing van de Bijlmermeer. De gids wordt up-to-date gehouden en is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Bijlmer, zowel met als zonder excursie.

De Bijlmer is een van de meest spraakmakende wijken van Nederland. Begin jaren negentig is begonnen met de vernieuwing van dit verloederde stadsdeel. Inmiddels zijn de resultaten van een groot deel van de plannen zichtbaar. In de K-, F- en G-buurt is te zien hoe hoogbouw is vervangen door laagbouw en hoe delen van flats zijn opgeknapt. In de H-buurt zijn vooral bijzondere renovatieprojecten zichtbaar. De omvang van deze operatie is enorm en er is veel te leren van hoe de vernieuwing is aangepakt. Zowel voor wat betreft de stedenbouw en architectuur, als voor wat betreft het proces waarin zich dit alles heeft voltrokken. De excursie naar de Bijlmer gaat in op het oorspronkelijke ontwerp, de problemen en de aanpak van de vernieuwing. Daarnaast is ruimte voor discussie over het resultaat. Is het een (stedenbouwkundig) succes? Ook geeft de gids een kort overzicht van elke buurt. Bij elk hoofdstuk staan de belangrijkste feiten kort vermeld. Tijdens de excursie is zo snel te zien wat er toe doet en later kunt u op uw gemak nog eens nalezen hoe het precies zat.

In 2008 was de Bijlmer het onderwerp van de Dag van de Architectuur in Amsterdam. In opdracht van Arcam heeft Molster Stedenbouw toen groepen geïnteresseerden rondgeleid. Ook via het Projectbureau en Rochdale krijgt het bureau regelmatig de vraag om groepen uit binnen- en buitenland rond te leiden.

Annemieke Molster werkte tussen 1999 en 2005 bij Kraaijvanger Urbis aan Grunder-Grubbehoeve en de D-buurt. Zie ontwerp herstructurering woonwijk Bijlmermeer.

 
Klik op beeld voor vergroting
pagina’s uit de excursiegids
Klik op beeld voor vergroting
pagina’s uit de excursiegids
Klik op beeld voor vergroting
pagina’s uit de excursiegids