Het project 'Voetsporen rond het station' is afgerond met een boek

Het project 'Voetsporen rond het station' is afgerond met een boek. We nodigen iedereen van harte uit het te lezen via deze link (20Mb PDF). Het is een 'levend' boek dat nu (januari 2013) voor het eerst verschijnt op deze website. Gedurende het jaar zullen updates verschijnen. Commentaar, idee├źn voor aanvullingen en andere voorbeelden zijn van harte welkom!

Het Voorbeeldenboek is gemaakt als onderdeel van een onderzoeksproject in opdracht van Agentschap NL, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, inmiddels deels ondergebracht bij Rijkswaterstaat. De opdracht was het bedenken van een manier om het voor- en natransport bij OV knooppunten te verbeteren. Het onderzoek is opgezet vanuit een simpel idee:  het is het prettigst als je helemaal niet hoeft over te stappen en gewoon kunt lopen van en naar het station: geen gezoek naar de juiste bus, geen wachttijd, geen kosten.

Lopen van en naar het station gebeurt al, hoewel op sommige plekken meer dan op andere. Waar komt dat door? Hoe kunnen we situaties zo verbeteren dat er meer mensen gaan lopen van en naar het station? Leidt dit uiteindelijk tot een prettiger reis van deur tot deur en dus tot meer treinreizigers? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek dat bestond uit een literatuurstudie, het analyseren van 40 stationsgebieden en het testen van een aantal analyse- en ontwerpmethoden. Dit boek geeft een overzicht van relevante achtergrondkennis, uitkomsten van onderzoek, in de praktijk toepasbare analyse- en ontwerpmethoden en vooral veel voorbeelden. Voorbeelden die laten zien waar het niet goed gaat, maar ook voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen voor bestuurders, beleidsmakers en ontwerpers.

Veel leesplezier!

Annemieke Molster

 
Klik op beeld voor vergroting
Voetsporen rond het station - Het voorbeeldenboek

Download (20Mb PDF)