Let's Gro festival in Groningen:
Quickscan en Walkshops

Opdrachtgever: gemeente Groningen;
Jaar: 2013

Samen met bureau Zijaanzicht heeft Molster Stedenbouw voor de gemeente Groningen een korte scan gemaakt van de voetgangerssituatie in de binnenstad en twee ‘walkshops’ georganiseerd.

De walkshops liepen langs twee routes tussen parkeergarages en kernwinkelgebied, routes die de gemeente aantrekkelijker wil maken om het gebruik van de parkeergarages te vergroten en de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren. De groep deelnemers aan de walkshops was erg divers wat leidde tot nieuwe inzichten, onder andere over het verbeteren van de routes voor minder validen.

De walkshops waren onderdeel van het stadsfestival Let’s Gro. Tijdens het avondprogramma van het festival hebben we een lezing gegeven over het belang van voetgangersvriendelijke steden, de voetgangerssituatie in de binnenstad van Groningen en de resultaten van de walkshops.

Belangrijkste probleem in Groningen lijkt het succes van het fietsbeleid dat er nu voor zorgt dat voetgangers soms in de knel komen door te smalle stoepen, fietsers die je van de sokken rijden en een overdaad aan (fout) geparkeerde fietsen. Daarnaast lopen er buslijnen tot in het hart van het centrum en geeft laad- en losverkeer overlast. De grootste uitdaging is daarom het maken van heldere keuzes, die nodig zijn in een binnenstad waar de ruimte schaars is. Waar geef je de fietser de ruimte en waar moet de voetganger voorrang krijgen? Wat zijn de beste plekken voor fietsenstallingen en hoe geef je deze vorm? Als startpunt voor dit keuzeproces hebben we een kaart gemaakt met zogenaamde sleutellooproutes. Meer specifiek is er aandacht nodig voor het helderder maken van routes tussen parkeergarages en kernwinkelgebied. Dat kan onder andere door betere bewegwijzering, beginnend in de garage zelf. Vervolgens moet de route logisch en aantrekkelijk zijn door een betere inrichting van de openbare ruimte. Geconstateerde knelpunten betroffen onder andere verlichting, bestrating, het niet uitlijnen van obstakels op de stoep en het ontbreken of zelfs onjuist aanbrengen van voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Aanvullend op de quickscan en de walkshops is deelnemers en ambtenaren gevraagd om voor verschillende straten de website walkonomics in te vullen. Walkonomics is een soort tripadvisor voor voetgangersvriendelijke straten. Hoe meer mensen het invullen hoe beter beeld je krijgt van de mening van gebruikers over verschillende aspecten van de straten in de Groningse binnenstad. De gemeente Groningen neemt onze aanbevelingen mee in haar Visie Binnenstad.

 
Klik op beeld voor vergroting
sleutellooproutes
Klik op beeld voor vergroting
slechtzienden hebben het moeilijk als de openbare ruimte rommelig is
Klik op beeld voor vergroting
concurrentie om de ruimte in de binnenstad
Klik op beeld voor vergroting
scores straten in walkonomics
Klik op beeld voor vergroting
scores straten in walkonomics