Senioren in beweging

Opdrachtgever: Blijf Veilig Mobiel
Jaar: 2015-2016

Molster Stedenbouw deed in opdracht van Blijf Veilig Mobiel onderzoek naar wensen van ouderen op het gebied van lopen en maakte een uitgebreide webpagina met informatie over lopen voor ouderen zelf, gemeenten, andere overheden en zorginstellingen. Specifieke vraag was: Hoe kunnen gemeenten ervoor zorgen dat hun stad of dorp voetgangersvriendelijk is voor ouderen en mensen met een beperking? En wat kunnen ouderen zelf doen om beter te kunnen lopen?

Lopen is belangrijk voor iedereen, maar voor ouderen in het bijzonder. Als ze niet meer kunnen autorijden en zich te wiebelig voelen om nog op de fiets te stappen, blijft lopen over. Ook als je met de bus of met de trein wil, moet je immers nog een stukje lopen naar de halte of het station. Juist deze ouderen en andere mensen met beperkingen ondervinden veel hinder als de voetgangerssituatie niet in orde is. Het is zonde als een slechte loopomgeving hen ervan weerhoudt te gaan lopen, omdat ze dan het risico lopen te vereenzamen en sneller aftakelen omdat ze te weinig bewegen. Met een voetgangersvriendelijke inrichting van de openbare ruimte zorg je ervoor dat ouderen op een prettige manier zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en er zelfstandig op uit kunnen.

De nieuwsbrief verscheen december 2015 en is hier te lezen.
Onderdeel van de nieuwsbrief is ook het meldpunt voetganger. Over hetzelfde onderwerp schreef Annemieke Molster een artikel in het blad Stedenbouw en Architectuur.

 
Klik op beeld voor vergroting
Lopen heeft veel voordelen: het is gezond voor lichaam en geest, het maakt mobiel en daarmee zelfredzaam, je komt lekker buiten en ontmoet nog eens iemand.
Klik op beeld voor vergroting
Een lastige voetgangerssituatie in Rome.
Klik op beeld voor vergroting
Een prima voetgangerssituatie in München.