Halteverbeteringen in Arnhem en Nijmegen

Opdrachtgevers: gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen
Jaar: 2016

Reizen met de bus kan makkelijker en comfortabeler door te zorgen voor haltes die goed toegankelijk zijn en waar het prettig wachten is. Molster Stedenbouw heeft voor de gemeenten Arnhem en Nijmegen een voorstel gemaakt voor halteverbeteringen en dit uitgewerkt tot een subsidieaanvraag. De Provincie Gelderland heeft de subsidie inmiddels toegekend en beide gemeenten kunnen nu aan de slag met de uitvoering.

 De aanvraag voor verbeteringen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Connexxion en de beide gemeenten. Samen hebben we op basis van analyses in GIS bepaald welke halte aan welk kwaliteitsniveau zouden moeten voldoen. Daarbij hanteren we vier verschillende kwaliteitsniveaus die overeenkomen met verschillende uitrustingen van de halte, van basisniveau tot tophalte.

Welke halte aan welk kwaliteitsniveau moet voldoen wordt vaak alleen bepaald aan de hand van reizigersaantallen. In dit project zijn we verder gegaan en hebben we data van Connexxion over buslijnen, haltes en reizigersaantallen gecombineerd met aantallen huishoudens, leeftijden van inwoners, de aanwezigheid van verschillende functies en de huidige inrichting van de halte. Deze GIS-analyse maakte het mogelijk goed te onderbouwen bij welke halte wat moet gebeuren. Zo kan het gebeuren dat een halte waar niet zo heel veel mensen in- en uitstappen toch een relatief hoog comfortniveau krijgt omdat er relatief veel ouderen in de buurt wonen. Haltes waar veel huishoudens op fietsafstand liggen en waarbij geen halte op loopafstand ligt, krijgen een groter bereik door het toevoegen van fietsklemmen of zelfs een overkapte stalling. Hele drukke haltes worden zogenaamde Tophaltes. Deze worden bij wijze van pilot uitgerust met kaartautomaten, wifi en mogelijk ook TFT-schermen. Dit zijn schermen in de abri waarop realtime informatie staat over vertrektijden, werkzaamheden en headlines van het nieuws. De waardering van reizigers voor deze haltes zal worden gemonitord. Hierdoor kan in de toekomst gericht worden geïnvesteerd in kwaliteit.

 
Klik op beeld voor vergroting
Comfortabele halte in Arnhem
Klik op beeld voor vergroting
Inspiratie voor een Tophalte: De ‘L’arrêt de bus du future’ in Parijs.
Klik op beeld voor vergroting
Actieplan Haltebereik vergroten in Arnhem in Parijs.